CD: Dinosaur Jr. – Beyond

Dinosaur Jr. - Beyond

Over een terugkeer in stijl gesproken! Haast 20 jaar na het vorige wapenfeit van Dinosaur Jr., presenteren J Mascis (gitaar, zang), Lou Barlow (bas, zang) en Murph (drums) u Beyond, de eerste plaat na de spanningen die hen eind jaren ’80 uit elkaar dreven. O ja, er verschenen in de jaren ’90 nog vier Dinosaur Jr. albums, maar dat waren eerder soloplaten van J Mascis, al hing Murph eerst nog een tijdje rond. Barlow hield zich intussen onledig met zijn eigen projecten Folk Implosion en Sebadoh. In 2000 besloot Mascis de naam dan maar aan de wilgen te hangen, en onder eigen naam muziek te maken: twee J Mascis + The Fog cd’s waren het resultaat, en ook nog een boeddhistisch geïnspireerd sing + chant album.

En dan deed Mascis wat de Meat Puppets en Sonic Youth hem al hadden voorgedaan: via gerechtelijke weg de rechten terug bemachtigen over de eerste platen, omdat het SST label hen destijds te weinig royalties zou hebben betaald. Mascis bracht in 2005 de eerste drie platen opnieuw uit via het kleine Merge label, de interesse was weer gewekt, en polsen of ze niet voor een keertje toch nog eens wilden samenspelen leverde een onverwacht resultaat op: een heuse reünie toernee, waarin Dinosaur Jr. de chemie van de begindagen weer voelde tot leven komen, een beetje te vergelijken met de reünie van die andere independent vaandeldragers de Pixies rond die tijd.

Maar anders dan bij de Pixies gingen ze ook de studio in, en nu is er dus Beyond, het eerste echte groepsalbum sinds 1988. En wat een plaat is dit geworden, het lijkt wel alsof die 20 jaar tussenin nooit plaatsvonden, het lijkt wel 1988. Dezelfde tomeloze energie, dezelfde over the top gespeelde gitaarsolo’s (Mascis moet zowat de luidste gitarist op de planeet zijn), dezelfde aanstekelijke melodieën. De chemie werkt dus, en al vanaf de eerste noten van opener Almost Ready zit alles goed: we horen de typische wall of sound die de groep zo typeert, het lijkt wel een gitaarwaterval, of een gitaarmoeras, maar dan één waarin het goed toeven is. Mascis’ stem klinkt nog steeds als een ver neefje van die van Neil Young, met een zekere knik erin die geen mens hem nadoet.

Beyond bevat 11 songs, waarvan twee van de hand van Lou Barlow, en dat is al van 1987 en hun klassieker You’re Living All Over Me geleden. Back to Your Heart en Lightning Bulb zijn die songs, en ze zijn degelijk, maar Mascis’ songs (de overige negen dus) zijn stukken beter. Bijna allemaal bruisen ze van goed in het gehoor liggende melodieën en meezingbare refreinen, het is lang geleden dat hij als songwriter nog in zo’n vorm zat (van 1993 en het album Where You Been, om exact te zijn). Absolute hoogtepunten zijn This Is All I Came to Do en Been There All the Time, twee songs die in je hoofd blijven hangen, zelfs na één beluistering. Al even goed is We’re Not Alone, iets meer low key gespeeld in de trant van Pond Song uit Bug (1988), totdat ongeveer halfweg een splijtende gitaarsolo de song overneemt: luchtgitaar spelen dringt zich op. Het absolute luchtgitaarmoment zit echter in Pick Me Up, na 3.32 begint Mascis een solo van drie minuten, tot het einde van de song, en je wordt compleet weggeblazen: er zit niet zoveel distortion en feedback op, maar het is wel oorverdovend luid, zelfs als je het volume heel stil draait (geloof me, ik heb het geprobeerd, sorry buren). Het enige rustpunt op Beyond is I Got Lost, een typische Mascis-ballad gezongen met een hoog stemmetje, en een melancholische vioolpartij (zie ook Not the Same uit Where You Been).

Beyond is na You’re Living All Over Me en Bug, hun twee krachttoeren uit 1987 en ’88, de derde klassieker in het Dinosaur Jr. oeuvre. En wat de plaat dat tikkeltje extra geeft is het onverwachte ervan. Plaat van het jaar schreef ik in een eerste enthousiaste opwelling, en ik ben – ondanks het feit dat 2007 nog niet halfweg is – niet geneigd daar iets van terug te nemen. En daarenboven reünie plaat van de eeuw. Het valt sterk te betwijfelen of de aangekondigde comeback albums van andere guitar heroes Smashing Pumpkins en The Jesus and Mary Chain ook maar in de buurt zullen komen. Maar eerst is het uitkijken naar de comeback plaat van de Meat Puppets volgende maand. Voor het zo ver is zet ik Beyond nog eens op. En nóg eens.

6 Reacties to “CD: Dinosaur Jr. – Beyond”

 1. Gast, gij kunt schrijven!

 2. Bedankt frank, prachtrecensie voor een prachtalbum!

  Wie had dat ooit nog kunnen denken:
  ten tijde van Where You Been (1993) door grungepuristen en zijn eigen groepsleden wegens te veel gitaarsolo’s uitgekotste J. maakt met de Dinosaur een overweldigende come-back!
  Met niemand vergelijkbaar,
  funky, gruizig en spetterend spel in één
  en na de Lemonheads, Sonic Youth en Melvins alweer een prachtplaat van een springlevende gitaarlegende!

 3. It will get worse over time, and there is
  no cure.

 4. Put a gap in the tread and right at the bead.

 5. Suggest them extremely. No job is simply too small.

 6. I havve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog
  posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually
  stumbled upon this web site. Studying this info So
  i am happy to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I
  found out just whgat I needed. I so much undoubtedly will makke certain to do not overlook this site and give it a look on a relentless basis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: